Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk, továbbá saját életünk jobbá tételében!

Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk, továbbá saját életünk jobbá tételében!

Az önkéntesség…

.…olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként (...) a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. 

Miért jó önkéntesnek lenni?

Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztályi háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésénekelősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés és az elszegényedés elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált.1

Tartós önkénteseket keresünk

Ha alapítványunk céljaival egyetért, annak szellemiségében tartósan szerepet kíván vállalni megbízható, korrekt munkájával, akkor jelentkezzen önkéntes csapatunk tagjának!

Milyen jellegű feladatokhoz keresünk tartósan segítőt?

- Rendezvények/akciók előkészítése, lebonyolítása (helyszíni segítség)

- Működéssel kapcsolatos eseti feladatok

- Alkalmi önkénteseink koordinálása

Kérjük, hogy mielőtt jelentkezne, alaposan fontolja meg, hogy hosszútávon tud-e elég időt szentelni karitatív céljaink támogatására!

Alkalmi önkénteseket keresünk

Ha nem tud állandó feladatot vállalni, de alkalmilag szívesen segítene nekünk, amikor szükség van rá (és Ön is ráér), akkor jelentkezzen alkalmi önkéntesnek!

Milyen jellegű feladatokhoz keresünk alkalmanként segítőt?

- Rendezvények/akciók előkészítése, lebonyolítása (helyszíni segítség)

- Működéssel kapcsolatos eseti feladatok

Akik alkalmi önkéntesnek jelentkeznek, felkerülnek adatbázisunkba, akiket akkor értesítünk, amikor éppen ilyen jellegű segítségre van szükségünk és ilyenkor mindenki az adott feladat/időpont ismeretében tud jelentkezni. Az alkalmi önkéntes feladatok jellemzően hétvégén vannak, néha hétköznap.

Ha szeretne egy hatékonyan működő, motivált csapat tagja lenni, a fenti feladatok érdeklik  és szívesen segítené karitatív céljainkat, akkor kérjük, hogy jelentkezzen a jelentkezési űrlap kitöltésével!

Köszönjük, hogy segít!

Önkéntes regisztráció

1Czike Klára - Bartal Anna Mária: Önkéntesek és nonprofit szervezetek – az önkéntes tevékenységet végzők motivációi és szervezeti típusok az önkéntesek foglalkoztatásában, Acta Civitalis 2005 és Czike Klára - Kuti Éva: Lakossági adományok és önkéntes tevékenységek; Nonprofit Kutatócsoport Egyesület, Önkéntes Központ Alapítvány, 2005